5 Haziran 2009 Cuma

Su Böreği

Malzemeler:
  • Yarım kg. kıyma
  • 5 ad. yumurta
  • 3-4 ad. soğan
  • Yarım demet maydanoz
  • Sıvıyağ
  • Un
  • Tuz
  • Karabiber
İç:
Kıyma ve küp şeklinde doğranmış soğanlar tavaya alınır. Bir kahve fincanı sıvıyağ ve tuzu katılarak kavrulur. İnmesine yakın ince kıyılmış maydanoz ve karabiber ilave edilir.

Hamuru:
Genişçe bir kapta 5 yumurta, 5 kaşık sıvıyağ, 5 kaşık su ve 1 çorba kaşığı kadar tuz karıştırılır. Kulak memesi yumuşaklığına gelinceye kadar un ilave edilir. Hamurun üzerine nemli bir bez örtülerek yarım saat dinlendirilir.

Hazırlanışı:

Hamur 10 eşit parçaya bölünür. Hazırlanan bezeler un serpilmiş kaba konularak tekrar üzeri nemli bir bezle örtülür. Bezeler 50-60 cm. çapında açılarak temiz bir örtü üzerine birbirlerine değmeyecek şekilde serilir. Yarım saat kadar dinlendirilir. Genişçe bir tencereye su doldurularak içerisine 1 kaşık tuz ve 1 kaşık sıvıyağ katılarak kaynamaya bırakılır. Ayrı genişçe bir kapta soğuk su hazır bulundurulur. ilk yufka haşlanmadan hafifçe yağlanmış tepsiye serilir. Üzerine yağ serpiştirilir.Diğer 4 yufka önce kaynayan suda 1 dk. kadar haşlanır(su her tarafına gelecek) daha sonra tahta bir kaşıkla alınarak soğuk suya atılır. El yardımıyla fazla suyu sıkılarak tepsiye serilir ve yağ serpiştirilir. 5. yufka serilince iç harcı katılır. Kalan yufkalara aynı işlem uygulanır. En üstüne yağ sürülerek birkaç yerinden bıçakla delinir. Fırına sürülerek üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. 5-10 dk. dinlendirdikten sonra dilimlenerek sıcak servis edilir.

Not:
İç harcı arzuya göre peynirli olabilir. Yufkaların haşlandığı su daima kaynamalı ve durulandığı su da hep soğuk olmalı. Aksi takdirde yufka bir araya toplanarak pişmeyecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder