15 Haziran 2009 Pazartesi

Ev Baklavası

Malzemeler:

  • 1 yumurta
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı sirke
  • 1 kabartma tozu
  • 1 fiske tuz
  • Un
  • 300 gr. ceviz(iç malzeme)
  • Mısır nişastası(açmak için)
  • 1 pk. margarin
  • 1 kaşık tereyağ
Şerbet Malzemesi:

5 su bardağı şeker
5 su bardağı su
Birkaç damla limon suyu

Hazırlanışı:

Baklavaya başlamadan evvel su ve şeker kaynatılır. Tırnak üzerine damlatıldığında hemen akmıyorsa şerbet olmuş demektir. İçerisine birkaç damla limon sıkılarak 2-3 taşım daha kaynatılır ve soğumaya bırakılır. Hamur teknesine yumurta, süt, sıvıyağ, yoğurt, tuz ve sirke konularak karıştırılır. Kabartma tozuyla birlikte azar azar un ilave edilerek, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir. 30 - 40 dk. dinlendirildikten sonra 36 eşit parçaya bölünür. Tabak büyüklüğünde açılan 9 adet beze aralarına bolca mısır nişastası dökülerek üst üste konulur. Bu hazırlanan bezeler açılabildiği kadar açılarak (arada ters düz yapmakta fayda var) tepsi büyüklüğünde kesilir. Yağsız tepsiye yerleştirilir. Kalan parçalar uygun şekilde kesilip tepsinin her tarafına döşenir. Diğer 9 bezede aynı şekilde açılıp kesilir. Bu sefer fazlalık kesilen parçalar tepsiye döşenir. Tepsi büyüklüğünde ki daha sonra. Dövülmüş ceviz serpiştirilerek baklavanın alt kısmı bitmiş olur. Kalan bezelere de 9-9 olmak üzere aynı işlemler gerçekleştirilerek baklava tamamlanır. Şekil verilerek kesilir. Margarin ve tereyağı kızdırılarak her tarafına dökülür. Daha önceden ısıtılmış 150 derecelik fırında tepsiyi arada çevirerek pişirilir. Baklava fırından çıkınca 5-6 dk. bekletilir ve üzerine soğumuş şerbet dökülür.

Not :
Şerbeti döküldükten sonra üzerini kesinlikle kapatmayınız. Aksi takdirde baklavanız hamur olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder