8 Temmuz 2009 Çarşamba

Şibik Mantısı

Malzemeler:

  • Yarım kg. kıyma
  • 5-6 ad. soğan
  • 5-6 ad. sivri biber
  • 4-5 ad. domates
  • 1 kaşık salça
  • 2 ekmeklik hamur
  • Yarım su bardağı sıvıyağ
  • Sarımsaklı yoğurt
  • Un
  • Tuz
İç Malzeme Hazırlanışı:


Küp doğranmış soğanlar ve kıyma sıvıyağda kavurulur. Kıymanın suyunun çekmesine yakın ince dilimlenmiş biberler ilave edilir. Biberler biraz solunca, kabukları soyulup küp doğranmış domatesler ilave edilir. Birkaç dakika pişirildikten sonra tuz, salça ve 1-1.5 su bardağı kadar sıcak su katılır. 15-20 dakika kadar kısık ateşte suyu az kalacak şekilde pişirilir.

Yufka Hazırlanışı:

Ekmeklik hamuru yumurta büyüklüğünde bezelere ayırılır. Bezeler, un serpilerek yemek tabağı büyüklüğünde açılır ve yanmaz tavada yağsız olarak altı üstü çevrilerek (kızarmamasına dikkat edilmeli) pişirilir. Pişen yufkalar temiz bir bez üzerine serilir. Soğuyan yufkalar, serviste kullanılacağı zamana kadar üstüste konularak bezin içerisinde muhafaza edilir.

Servis:

Kişi adetince tabaklar hazırlanır. Her tabağa; bir yufka konularak üzerine bir kaşık kıymalı harç sürülür. 3-4 yufka (arzuya göre) ve harcı olmak üzere hepsi tamamlanır. Her mantı tabağının yanına küçük bir kase sarımsaklı yoğurt konulur ve sıcak servis edilir.

Not:
Geleneksel yeme şekli; Yufkanın bir ucundan başlanarak rulo şeklinde sarılır ve sarımsaklı yoğurda batırılarak yenilir. Arzu edilirse yufkaları birkaç yerinden kesip üzerine sarımsaklı yoğurt dökebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder